Verlichting is noodzakelijk vanuit praktisch oogpunt, maar verlichting is daarnaast ook allesbepalend voor de sfeer in huis. Een goed lichtplan is super belangrijk om jouw verlichting in huis goed aan te laten sluiten en de boel een stukje gezelliger te maken. In deze blog gaan we daarom uitgebreid in op het opstellen van een goed lichtplan en geven we je tips waar je zelf allemaal op moet letten.
WAT IS EEN LICHTPLAN?
Om de verlichting in je huis beter te verdelen, is het handig om een lichtplan te maken. In een lichtplan maak je een indeling van lichtpunten binnen de plattegrond van jouw woning. Bij een lichtplan houd je rekening met de volgende soorten verlichting:
- Basisverlichting: helder, praktisch licht dat bedoeld is om een grote ruimte goed en snel te verlichten. Denk hierbij aan inbouw- of opbouwspots voor direct licht en vloerlampen en wandlampen zijn goede lampen voor indirect licht.
- Functionele verlichting: doelgerichte verlichting. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp of verlichting voor in de keuken, zodat jij goed licht hebt op het aanrecht.
- Sfeerverlichting: warm, zacht en vaak dimbaar licht dat zorgt voor sfeer en warmte in de ruimte. Denk aan vloerlampen en dimbare booglampen.
- Accentverlichting: als je op een bepaald voorwerp de nadruk wilt leggen door middel van verlichting, dan gebruik je accentverlichting. Denk dan aan muurdecoratie die je extra wilt uitlichten.
LICHTPLAN MAKEN: STAP VOOR STAP
Een lichtplan maken is niet iets wat je binnen no-time hebt gedaan. Neem er de tijd voor en zorg dat je onderstaande stappen goed doorloopt. Zo kan het bijna niet mis gaan.
STAP 1: SCHETS MAKEN
Een goed lichtplan begint bij een goede schets. Mogelijk heb je al een bestaande plattegrond van jouw woning, anders vereist het iets meer werk aan de tekentafel. Maak in dat geval een plattegrond van jouw woning op schaal, zodat je zeker weet dat de afmetingen kloppen. Het handigst is om in de bestaande of getekende plattegrond ook jouw meubels mee te nemen. Dit om te voorkomen dat je straks lichtaansluitingen hebt op plekken waar je niet bij kunt, omdat er bijvoorbeeld een grote kast voor staat.
In een bestaande woning zijn de aansluitpunten al aanwezig, maar dat betekent niet dat je geen licht kunt realiseren op plekken waar geen lichtaansluiting zit. Op basis van jouw schets bepaal jij de plekken waar licht nodig is en vervolgens kun jij kijken welk type verlichting hiervoor geschikt is.
STAP 2: FUNCTIE VAN HET LICHT BEPALEN
Een hele belangrijke stap na het maken van de schets, is het bepalen van de functie van de verlichting per ruimte. Zo heb je als je op de bank een boekje zit te lezen, minder fel licht nodig dan wanneer je in de keuken aan het koken bent. Bepaal voor iedere plek de functie van het licht. Zo kan dimbaar licht boven de eettafel praktisch zijn. Zodoende kun je het licht dimmen bij een romantisch diner voor twee en het licht wat feller maken wanneer je aan het werk bent aan de eettafel of als de kinderen aan het kleuren of knutselen zijn.
HOE VERLICHT IK MIJN WOONKAMER?
Ook jouw woonkamer heeft verschillende functies en daarom is het belangrijk om verschillende typen verlichting te verwerken in jouw woonkamer. Zo kun je zelf bepalen wat voor type licht jij nodig hebt voor hetgeen wat jij gaat doen. Als basisverlichting kun jij bijvoorbeeld denken aan een mooie plafondlamp of spotjes, zodat jij altijd goed zicht hebt wanneer je dat nodig hebt. Bij functionele verlichting is het handig als niet per se heel de ruimte verlicht hoeft te worden, maar een bepaalde plek zodat jij bijvoorbeeld goed kan lezen op de bank. Denk hierbij aan leuke tafellampen, of een vloer- of hanglamp. Deze lampen zijn ook heel geschikt als sfeerverlichting, zeker als je deze ook nog eens kan dimmen.
STAP 3: CIRKELS OP HET LICHTPLAN ZETTEN
Nu de functies van de verlichting bepaald zijn, kun je door middel van lichtcirkels in de schets aangeven welke specifieke plekken verlicht moeten worden. Vervolgens nummer je deze cirkels.
STAP 4: BEPAAL HET TYPE VERLICHTING
Schrijf vervolgens per nummer op wat voor soort lamp op deze plek het beste tot zijn recht komt. Soms moet je iets creatiever zijn om de juiste verlichting vanwege de aansluitpunten op de juiste plek te krijgen. Zo helpt een verlengsnoer daar natuurlijk bij om de kabel net wat te verlengen, zodat hij wél past op jouw bijzettafeltje. Zorg er wel voor dat je de verlengsnoer en de kabels zoveel mogelijk weg werkt. Zo kan niemand er over vallen en al die kabels in huis zijn natuurlijk een doorn in het oog.
Op basis van dit lichtplan kun je vervolgens nadenken over het type verlichting.
STAP 5: VERLICHTING UITZOEKEN
Nu het denkwerk van jouw lichtplan gedaan is, kun je verder met de allerleukste stap! Dat is het uitkiezen van jouw nieuwe verlichting, die aansluit bij jouw nieuwe lichtpunten.
Inspiratie opdoen? Bekijk onze collectie verlichting en kies jouw favorieten!
SHOP HIER HANGLAMPEN |
SHOP HIER TAFELLAMPEN |
SHOP HIER VLOERLAMPEN |
KIES VOOR EENHEID
Houdt bij het kiezen van jouw verlichting rekening met de stijl. Zorg ervoor dat alle verlichting mooi bij elkaar past en je straks niet 4 verschillende stijlen in huis hebt of bijvoorbeeld een goudkleurige tafellamp dichtbij een koperkleurige lamp zet. Net zo belangrijk: kies ook voor de juiste lichtkleur en houdt ongeveer dezelfde tint aan voor iedere lamp.
Ga voor een lichtbron met een kleurtemperatuur tussen de 2700 en 3000 Kelvin. Dan heb je een warm-witte lichtkleur die niet te oranje is of juist heel koud overkomt.
GA VOOR VERSCHIL IN HOOGTES
Heb je meerdere lampen nodig of ben je op zoek naar uitbreiding van jouw verlichting? Speel dan ook met de hoogtes van de lampen. Het geeft net wat meer karakter en sfeer als je niet enkel spots in huis hebt, of om de zoveel meter een vloerlamp. Juist het verschil in type lampen zorgt voor een gezellige sfeer en een mooi gestyled huis.
VERLICHTING: SHOPPEN BIJ PURE WOOD
Ben jij op zoek naar verlichting? Dan kun jij je hartje ophalen bij Pure Wood. Wij hebben voor alle woonstijlen leuke beste verlichting te koop in onze woonwinkel in Oisterwijk. Hier staan onze interieurstylistes van maandag tot en met zondag voor jou klaar om jou te helpen met je interieurvraagstukken en stylingklussen. Zien we je snel?